GRIJANJE VODOM

Sustavi grijanja:

Najintenzivnija proizvodnja u plastenicima i staklenicima odvija se i tijekom hladne sezone kada temperature mogu biti vrlo niske , pad temperature u zaštićenom prostoru ispod minimalnog optimuma uzrokuje različite fiziološke poremećaje na uzgajanim biljkama  , vegetativno zaustavljanje, deformacija plodova itd. S druge strane pojava mraza sa ekstremno niskim temperaturama u dovoljno dugom periodu može uzrokovati smrt usjeva i gubitak berbe tj. prinosa.

U tvrtki META-PLAST d.o.o. imamo dugogodišnje iskustvo u ugradnji i održavanju sustava grijanja koji mogu vašim kulturama osigurati  idealnu temperaturu za rast i uzgoj.

Uz najbolja rješenja prilagođena vašem plasteniku i stakleniku , ovisno o zemljopisnom položaju , vrsti dostupnog goriva itd.

Naš tehnički odjel može vam ponuditi, nakon odgovarajuće studije, najbolje rješenje za mogućnost ugradnje vašeg sustava grijanja s odgovarajućom snagom i ključnim elementima za pravilan rad.

Sustav centralnog grijanja (topla voda)

Sustavi centralnog grijanja preporučuju se na mjestima s niskim minimalnim vanjskim temperaturama gdje su potrebne visoke temperaturne razlike između unutarnjeg i vanjskog prostora, s usjevima koji predstavljaju zahtjevnu optimalnu minimalnu temperaturu, te na projektima gdje se namjerava izvesti eksploatacija s visokom produktivnošću i visok stupanj automatizacije.

U mnogim slučajevima instalacija grijanja je integrirana kao dio  sustava staklenika – plastenika, služeći, na primjer kao grijaće cijevi koje služe kao pruge kolicima za rad na visini ili kolica za berbu ili uređaje za prskanje i ostalo.

U mnogim slučajevima kao alat za regulaciju vlage u zoni ploda radi sprečavanja pojave bolesti.

GRIJANJE NA ZRAK

Sustavi grijanja:

Najintenzivniji staklenički usjevi imaju cikluse koji se javljaju tijekom hladne sezone, pad temperature usjeva ispod optimalnog minimuma uzrokuje različite fiziološke poremećaje, vegetativno zaustavljanje, itd. Sa druge strane, pojava mraza s ekstremno niskim temperaturama u dovoljno dugom trajanju može prouzročiti smrt usjeva ili potpuni gubitak berbe.

Sustav grijanja s generatorima vrućeg zraka:

Sustavi grijanja s generatorima vrućeg zraka preporučuju se na mjestima s blagim minimalnim vanjskim temperaturama, s usjevima koji imaju optimalnu minimalnu temperaturu koja nije vrlo zahtjevna ili za projekte kojima se želi poboljšati eksploatacija kroz veću brzinu i produktivnost uzgoja za hladnih.  Oni su također adekvatno rješenje u projektima gdje je potrebno imati opremu samo za njen rad kao sigurnost protiv mraza.

Rad generatora vrućeg zraka sastoji se od stvaranja topline iz određenog goriva u ložištu, koje je sastavni dio izmjenjivača zrak-zrak.

Gorivo se sagorijeva u ložištu uz pomoć atmosferskog ili tlačnog plamenika, ovisno o modelu. Na sekundarnoj strani izmjenjivača toplina se odvodi u zrak plastenika uz pomoć aksijalnog ventilatora. Odgovarajući broj i raspored generatora, zajedno s odgovarajućom brzinom protoka zraka i dometom ventilatora, omogućuje adekvatnu raspodjelu vrućeg zraka u cijelom volumenu staklenika.